Välkommen till Kommunistiska Partiet Stockholm

Kommunistiska Partiet kämpar för ett samhälle byggt på jämlikhet och solidaritet. Vi vill ersätta kapitalets diktatur med socialistisk demokrati där arbetarklassen och folkflertalet bestämmer.

I Stockholm bedriver Kommunisterna verksamhet överallt där vi har möjlighet; i bostadsområden, på arbetsplatser och genom att arrangera och delta i demonstrationer och andra protester mot högerpolitik och orättvisor.

Här kan du följa vår verksamhet och få information om våra aktiviteter i Stockholmområdet. Men framförallt vill vi uppmana dig att själv komma med i kampen. Ju fler vi är som kämpar, desto snabbare kan vi avskaffa den omänskliga kapitalismen!

Vi behöver ett systemskifte


Som kassör i en matvarubutik sedan ett decennium har jag sett många trötta blickar. Jag har sett hur pensionärer vänder och vrider på varenda krona, jag har sett darrningar i händer efter arbetsskador, jag har sett unga människor som lever på pantkvitton. Jag har sett många sjuka människor, sjuka av missbruk, psykisk ohälsa, många krokiga, trötta ryggar. Jag också sett en välbärgad och välmående övre medelklass som veckohandlar för tusentals kronor.

Det är dyrt att leva, säger kunderna till mig. Som om jag själv inte visste det. En kassörska arbetar med största sannolikhet deltid, lågavlönat och med hög förslitningsskaderisk. Kassayrket är svårt att ekonomiskt överleva på som ensamstående, såsom det ofta är i de kvinnodominerade arbetaryrkena. Såsom det ofta är inom arbetaryrken generellt.

De ökande klassklyftorna nämns i valrörelsen, om än inte tillräckligt. Reinfeldtsregeringen har ju slagit rekord i ökade klassklyftor (bland OECD-länderna). Det är ett klassamhälle som jag tydligt ser där jag sitter bakom kassan. Men i valrörelsens retorik talas det inte om det som dessa klassklyftor naturligt spär på – nämligen klassmotsättningen. Arbetarklassens välfärd står i direkt motsättning till kapitalisternas avkastning.

Det är stort hål i valdebatten. Vi befinner oss i en valrörelse där arbetarklassen saknar ett uttalat arbetarparti. Det är ett hål som etablissemanget mer än gärna vill fylla med vad än Sverigedemokraterna vill fylla det med, det vill säga rasism, borgerlig politik och kvinnoförakt. Är det något vi lärt oss om det politiska etablissemanget inför detta val och de senaste åren så är det att det inte räds rasistisk retorik och att spä på splittringen i samhället och i synnerhet inom arbetarklassen.
I service-Stockholm är arbetarkvinnor med utomnordisk härkomst en av de största enskilda grupperna, som dessutom lider störst exploatering på arbetsmarknaden. Som vanligt hamnar arbetarklassens kvinnor mellan stolarna när de parlamentariska partierna ska tävla ikapp om väljarna på valdagen.

Jag och mina arbetskamrater i service-Stockholm behöver klasskamp, en feministisk och antirasistisk klasskamp. Vi behöver ett arbetarparti som inte nervöst trippar kring kapitalets herrar utan som kräver verklig förändring. Det räcker inte med att stoppa vinsterna i välfärden. Vi behöver stoppa vinsterna, punkt.
Kommunistiska Partiet ställer upp i kommun och landsting i Stockholm. Men vi jagar inte röster var fjärde år. Vårt mål är att organisera arbetare i kampen för ett socialistiskt samhälle. Vi deltar i valrörelsen inte för att bli en del av det politiska etablissemanget – utan för att sprida vår politik och fortsätta bygga den kommunistiska rörelsen i Sverige. Vi är ett parti som bedriver klasskamp året om.
Det går inte att lita på någon, säger kunderna till mig där jag sitter bakom kassan. Som om jag inte visste det. Som om inte också vi kassörer tvingas leva i konsekvensen av politikernas nedskärningspolitik. Vi har kommit till en punkt där det endast går att lita på att vi är utbytbara, att vi inte får bli arbetslösa, sjuka eller stöta oss med vår arbetsgivare. Det räcker inte med att byta regering. Vi behöver byta system.
Frida Jansson

Dela på