Klasskampen är nummer ett

Rapparen Jimmy the SaintRapparen Jimmy the Saint
- Jag ser mig som en poet som försöker få folk att tänka efter. Proletären träffar rapparen Jimmie The Saint. Ett nytt rött stjärnskott på den progressiva musikhimlen.

Bussen stannar i Älta centrum. Kvällsmörkret har just sänkt sig och kylan letar sig fram genom skogen av höghus. Det är tänt i fönstren men en smula fuktigt och disigt. På gatan kommer en ung man i blå jacka med en rejäl vinterluva.

-Tja! Proletären? frågar han. Det är jag som är rapparen Jimmie The Saint.
Vi vandrar in mellan husen och upp till en av lägenheterna. Sparsamt möblerat men fullt av musikprylar. Vi slår oss ner i en provisoriskt uppställd soffgrupp.

- Så här har det blivit i borgarstockholm, förklarar Jimmie The Saint. Man tvingas låna pengar för att köpa sin lägenhet. Till och med ute i förorterna. Med en månadskostnad på dryga 5000 kommer jag ändå billigt undan jämfört med många andra.

Så sant. Förorten Älta ligger i Nacka kommun sydöst om Stockholm. Moderatarena ensamma har 29 av 61 mandat i kommunfullmäktige. Men Jimmie The Saint tillhör knappast deras supporters. På hans röda t-shirt står CCCP med stora bokstäver.

- Jag har alltid varit intresserad av världen och samhället, berättar han. Alltid brytt mig om vad som är rätt eller fel. Men till en början levde jag i en naiv föreställning om en pacifistisk drömvärld. Men tyvärr ser inte samhället inte ut så. Vi lever under förtryck och utsugning.

Ett hårdnande samhällsklimat föder vilsna människor. Många söker ett sammanhang i tillvaron. En ideologi som kan förklara och sprida ljus över det som annars ser ut som ett ogenomträngligt mörker.

- Jag funderade, läste och insåg att det var kapitalisterna som var fienden, säger Jimmie The Saint. Det behövs ett alternativ som kan dyrka upp låset. Och så fann jag kommunismen och insåg att det var här jag hörde hemma.

Jimmie The Saint började skriva texter och göra låtar redan i tonåren. Idag är han 25 år och jobbar som lagerkille på en firma i grannförorten Skarpnäck. Sina låtar sprider han på internet, via Youtube och Facebook.

- Jag samlar på mig en massa intryck och tankar i vardagen, sammanfattar han sitt skapande. Med musiken får jag en möjlighet att uttrycka mina känslor. Hip hop och rapp är en form som passar mig. Ofta går det fort när jag skriver låter. De bara kommer innifrån.

I dagsläget har han ett 60-tal låtar. Som är brukligt inom hip hop samplar han snuttar av gammal musik, mixar om och ihop dem i sin dator. Texterna handlar om allt från Irakkriget till Sverigedemokraterna.

- Låten om SD skrev jag dagen efter valet, berättar Jimmie The Saint. Jag kom hem från jobbet med huvudvärk. Var förbannad över att Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen. Några dagar senare beställde jag studietid, gick dit och spelade in den.

När hip hopen kom i mitten av 80-talet var det vanligt med samhällskritiska och socialt engagerade texter. Idag handlar det mer om image och tjäna pengar. Jimmie The Saint vill förmedla ett budskap och sjunger på svenska.

- Jag ser mig som en poet som försöker få folk att tänka efter, menar han. Det viktiga är inte att bli en stjärna som säljer runt ute i Europa. Helst vill jag få igång grejor i huvudet på dom som lyssnar. Och jag ser gärna att makthavare ska bli riktigt störda på mig.

Jimmie The Saint berättar stolt hur han är uppvuxen med Hoola Bandola, Mickael Wiehe, Totta Näslund och Vi äro tusenden. Den svenska progressiva musiktraditionen är en viktig inspirationskälla.

- Musikstilen i sig spelar ingen roll, förklarar han. Grejen är att visa känslor och försöka få folk med sig. Vi kommunister är själfulla människor som förmedlar kamratskap och solidaritet. Texterna ska förklara och peka ut fienden med rak och kompromisslös retorik.

Jimmie The Saint sökte sig först till Vänsterpartiet. Han deltog i valarbetet och stod i partiets valtält. Men han kom snart att känna sig besviken. Det gällde både Vänsterpartiets ideologi och dagspolitiska ställningstaganden.

- Jag kände att Vänsterpartiet försöker att tvätta bort kommuniststämpeln, säger Jimmie The Saint. Men kommunist är ett viktigt ord för mig. Jag vill kunna tala från hjärtat och säga det. Vänsterpartiet kompromissar i EU-frågan för att få samarbeta med sossarna och miljöpartiet.

Efter valet tog Jimmie The Saint kontakt med Kommunistiska Partiet. Han gick en studiecirkel och tänkte efter. Studieledarna gjorde intryck. I vintras tog han steget fullt ut och skrev på för medlemskap.

- Klasskampen är nummer ett, tycker Jimmie The Saint. Klyftorna i samhället ökar nått fruktansvärt och det är helt oacceptabelt. Det är bara ”sköt dig själv och skit i andra”. Jag pratar politik på jobbet och all jag hänger med. Tills folk blir irriterade på mig!

I slutet av februari gjorde Jimmie The Saint ett uppskattat framträdande på kommunisternas partilokal i Stockholm. Nu hoppas han på fler chanser runt om i landet att sprida sitt budskap. Det är han absolut värd.
Johan Wiman