Välkommen till Kommunistiska Partiet Stockholm

Kommunistiska Partiet kämpar för ett samhälle byggt på jämlikhet och solidaritet. Vi vill ersätta kapitalets diktatur med socialistisk demokrati där arbetarklassen och folkflertalet bestämmer.

I Stockholm bedriver Kommunisterna verksamhet överallt där vi har möjlighet; i bostadsområden, på arbetsplatser och genom att arrangera och delta i demonstrationer och andra protester mot högerpolitik och orättvisor.

Här kan du följa vår verksamhet och få information om våra aktiviteter i Stockholmområdet. Men framförallt vill vi uppmana dig att själv komma med i kampen. Ju fler vi är som kämpar, desto snabbare kan vi avskaffa den omänskliga kapitalismen!

En tur med hemtjänsten

Publicerat i tidningen Proletären
Klockan närmar sig lunchdags när jag möter upp Tommy Samuelsson, 62 år för att följa med honom en eftermiddag på jobbet i Sturebys kommunala hemtjänst. Det första vi gör är att gå till kontoret och hämta nycklar och matlådor till dem vi ska besöka under dagen.

Tommy Samuelsson har arbetat i Sturebys hemtjänst i två och ett halvt år, och har på den tiden hunnit bli en stor favorit hos de gamla han besöker. Uppe på kontoret är det flera kollegor som vittnar om att Tommy Samuelsson har många beundrare bland tanterna.
I Sturebys hemtjänst tar sig de flesta runt med cykel, och så även Tommy Samuelsson. Vi hoppar upp på varsin cykel och trampar iväg mot dagens första besök, hem till demenssjuka Maj som vi ska hjälpa att förbereda lunch.

Utanför Majs hus stannar Tommy Samuelsson till och plockar upp sin telefon för att registrera vilken tid vi går in i huset. Samma sak ska göras när vi går därifrån. Sedan januari 2014 har hemtjänsten i Stockholm börjat använda sig av en ny app, Paragå som ska mäta hur lång tid varje hembesök tar. Appen gör det även möjligt att se var personalen befinner sig via GPS. Varje besök ska i efterhand kontrolleras och godkännas av cheferna.
Paragå har sedan den infördes fått utstå mycket kritik av hemtjänstpersonal som menar att de känner sig övervakade, och att appen innebär ett stressmoment. Tommy Samuelsson är inte heller helt nöjd med det nya systemet.

- Det blir fel när service och omvårdnad ska mätas i kvantitet, i minuter, och inte efter kvalitén på det arbete som har utförts.
När vi kliver in hos Maj ligger hon i sängen och är inte på humör för lunch. Hon säger att hon är trött och att det är så mörkt ute så att hon inte vill gå upp. Trots trugande med köttfärspaj, kaffe, äppelbitar och kakor lyckas Tommy Samuelsson inte få upp henne ur sängen.

Efter en stund bestämmer sig Tommy Samuelsson för att låta Maj ligga kvar och vila ett tag till. Vi ska tillbaka till henne om ett par timmar, så hon kan få lunch då istället.
Nästa besök går till Lilly, som är rullstolsbunden sedan hon ramlat och skadat sig för en tid sedan. När vi kommer in har hon precis skrapat en trisslott, som hon besviket slänger i papperskorgen. Ingen vinst den här gången heller.

- Jag skrapar en om dagen, men jag vinner då aldrig något, säger Lilly.
Tommy Samuelsson värmer upp en fryst färdigrätt och Lilly hugger in med stor aptit. När lunchen är avklarad är det dags för promenad. Tommy Samuelsson hjälper henne på med jackan och så rullar vi ut i det novembergrå diset.

Varje gång vi kommer till en trottoarkant eller nedförsbacke är Tommy Samuelsson noga med att vända rullstolen baklänges så att Lilly inte ska tippa ur stolen. Han poängterar också vikten av att alltid förklara precis vad han tänker göra innan han gör det, så att de gamla har en chans att hänga med.

Det är tydligt att Tommy Samuelsson har god hand med de gamla. De verkar lugna och trygga i hans närvaro, och han lockar fram många leenden hos tanterna. Och det är just det som gör att Tommy Samuelsson trivs med att jobba i hemtjänsten, all uppskattning man får för det man gör.

Samtalet kommer sedan in på privat hemtjänst versus kommunal, och Tommy Samuelsson menar att de kommunalt anställda har det bättre.

- Flera av dem som har privata arbetsgivare möter motstånd om de vill engagera sig fackligt. Det har också skett en lönedumpning inom den privata hemtjänsten, som i slutändan kan påverka oss kommunalt anställda med, säger Tommy Samuelsson.
Sedan Stockholms stad började tillämpa lagen om valfrihet, LOV, har fler och fler gått över till att välja privat hemtjänst. I Stockholms stad är det idag endast 25 av sammanlagt 218 hemtjänstbolag som drivs kommunalt. Något som lockar en del att välja privat hemtjänst är att många av tjänsterna som utförs är RUT-avdragsgilla, vilket kan göra det billigare för kunden.
Regeringen Reinfeldt sade 2006 att en konsekvens av privatiseringen av äldreomsorgen skulle vara att ”…med fler arbetsgivare att välja på läggs grunden för bättre arbetsvillkor och bättre löneutveckling också i offentlig sektor”.
Men i en jämförelse mellan löner och arbetsvillkor i privat respektive kommunal äldreomsorg som fackförbundet Kommunal utförde i år framkom att de privat anställda generellt hade lägre löner och arbetade deltid i större utsträckning än de kommunalt anställda.
Efter promenaden åker vi hem till Maj igen för ett andra besök, och den här gången är hon betydligt piggare. Hon sitter upp i sängen och Tommy Samuelsson försöker på nytt fresta med lite köttfärspaj och kaffe. Det vill hon ha nu, så Tommy Samuelsson hjälper henne upp till favoritfåtöljen i vardagsrummet.
Medan Maj mumsar på paj berättar hon om sitt långa yrkesliv som sömmerska.
- Åtta olika symaskiner har jag haft, säger Maj stolt.
Sedan sneglar Maj plötsligt ned på sin arm och undrar vad det är för konstig klocka som sitter där.
- Den visar ju rakt ingenting. Ful är den också, jag vill inte ha den på mig, säger Maj.
Tommy Samuelsson övertalar henne att hon ska låta armbandet sitta kvar, det är utrustat med en larmknapp som de gamla ska använda om de ramlar, eller behöver akut hjälp på något sätt. Maj brukar då och då ta av sig sitt armband, vilket orsakar personalen problem eftersom de kan få ägna lång tid åt att hitta det igen. Armbanden är till för de gamlas trygghet, men man kan fråga sig ifall en demenssjuk som skadat sig är kapabel att använda larmet när det väl gäller.

Tommy Samuelsson berättar att de som använder sig av hemtjänst helst vill att det ska vara så mycket samma personal som möjligt som kommer till dem. De vänjer sig vid personalen och blir oroliga om det kommer en massa olika människor.
- När man går hem till samma person under en längre tid bygger man också upp en slags tyst kunskap om vad just den personen har för behov. Denna kunskap kan lätt gå förlorad när en ny person tar över, säger Tommy Samuelsson.
När Maj dricker sin kopp kaffe efter maten är det dags för mig och Tommy Samuelsson att cykla tillbaka till kontoret.
- Vad ska det bli av den här dagen? undrar Maj. Hon har nyss stigit upp, så för henne är det morgon nu.
- Ja du, den här dagen är snart slut, svarar Tommy Samuelsson.

Ida Lokamo