Välkommen till Kommunistiska Partiet Stockholm

Kommunistiska Partiet kämpar för ett samhälle byggt på jämlikhet och solidaritet. Vi vill ersätta kapitalets diktatur med socialistisk demokrati där arbetarklassen och folkflertalet bestämmer.

I Stockholm bedriver Kommunisterna verksamhet överallt där vi har möjlighet; i bostadsområden, på arbetsplatser och genom att arrangera och delta i demonstrationer och andra protester mot högerpolitik och orättvisor.

Här kan du följa vår verksamhet och få information om våra aktiviteter i Stockholmområdet. Men framförallt vill vi uppmana dig att själv komma med i kampen. Ju fler vi är som kämpar, desto snabbare kan vi avskaffa den omänskliga kapitalismen!

Boende i Hagsätra organiserar sig mot hyreshöjningar

Publicerad 2016-09-01: Tidningen ProletärenPublicerad 2016-09-01: Tidningen Proletären

Den privata hyresvärden Ikano Bostad vill renovera och höja hyrorna för de boende i Hagsätra med upp till 63 procent. Trots hyresvärdens sabotageförsök organiserar sig hyresgästerna för motstånd.

Trots pågående semester slöt förra söndagen ett dussintal hyresgäster upp från nätverket ”Avprivatisera Hagsätra” och diskuterade det fortsatta motståndet mot Ikanos renoveringsplaner. Hur man skulle gå till väga för att få alla de närmare hundra hyresgästerna som innan semestern varit aktiva att komma till nya möten var en av de viktigaste punkterna.

Den gula Ikano-fastigheten med uppriggade byggställningar sedan januari i år. Ett monument i tiden – över kraftiga protester.Den gula Ikano-fastigheten med uppriggade byggställningar sedan januari i år. Ett monument i tiden – över kraftiga protester.Ikano Bostad, som är en del av Ingvar Kamprads Ikea-koncern, övertog 1700 lägenheter när Stockholms stad sålde ut det allmännyttiga Svenska Bostäder i Hagsätra samtidigt med Bredäng och Kärrtorp 2012. När Ikano under förra hösten meddelade att en större renovering skulle äga rum med start i januari 2016 och en kommande hyreshöjning på 63 procent gick proppen ur hyresgästerna.
"Vad är Magdalena Anderssons
personliga åsikt värd
när sossarna ändå stödjer
privatiseringarna?"

Det måste bli ett slut på alla dessa privatiseringar, var den allmänna meningen på mötet. En förort är människornas hem där mångmiljardären Ingvar Kamprad inte kan tillåtas domdera.

Ikano, som också äger Hagsätra Centrum, satte sin personal på att riva ner de flygblad som de organiserade hyresgästerna satt upp på anslagstavlorna. Områdets förvaltningschef ljög sedan på nyheterna och påstod att hyresgästerna fullständigt hade tapetserat centrum med affischer och klistermärken medan Ikano bara vill hålla det snyggt och rent. Sanningen är den att hyresgästerna tagit ett gemensamt beslut om att endast använda anslagstavlorna för att undvika övrigt bråk!

Lögnen är överhetens främsta näring. Genom lögner har de behållit sitt goda rykte som välvilliga entreprenörer och vanligt folk som inte har kontakt med dem har aldrig haft anledning att tvivla.

I verkligheten är Ikanos metoder väldigt kontroversiella. Vid minst ett tillfälle har de ringt polisen när hyresgästerna stått i centrum och delat flygblad. Att polisen den gången ingenting gjorde berodde endast på att de med nuvarande regler inte har befogenheter att utan anledning avhysa folk från allmän plats. Den grundlagsskyddade rätten verkar Ikano vilja ändra på.

Även det kommunala SISAB, som äger den sedan 2007 nedlagda Hagsätra-skolan, bussade polisen på hyresgästerna när de ockuperade skolans aula. Inga lokaler ska stå till förfogande för några demokratiska möten.

På mötet beskrev de boende sin syn på de föreslagna hyreshöjningarna. Vanliga människor med låga löner har inget värde. När lönerna inte stiger, anser Ikano sig kunna höja hyrorna hur mycket som helst.

Var finns samhällsansvaret och vart ska folk ta vägen när alla fastighetsägare tänker lika?

Finansministern Magdalena Andersson sa visserligen att hon inte gillade ockerhyror men vad är hennes åsikter värda när sossarna ändå stödjer privatiseringarna?

På mötet berättas att fem hyresgäster i 80-årsåldern har avlidit under den här processen. En av dem tog sitt liv när hon inte såg någon annan utväg för egen del. När kapitalismen ges fritt spelrum för den död och förintelse med sig för den absoluta majoriteten, menade flera på mötet.

De boendes söndagsmöten fortsätter varje vecka, och organiseras på Facebook trots att hyresgästerna absolut inte kan beskyllas för att sitta på kammaren och föra Facebook-kamp. Här gäller levande möten i demokratiska samtal.

Proletären har förhoppningsvis anledning att återkomma till den hedervärda och nödvändiga kampen i Hagsätra.

Proletären
Anita Salvén